Események

 

 

 

Események
A zalakarosi könyvtár októberi programjai

2011. október 3-án a tavaly nálunk már nagy sikerrel műsort adó székely lábbábos Csernik Szendét hívtuk meg újra, hogy a népmese napjához kötődve meséljen a gyerekeknek. A három ízes székely népmese hallgatása közben mondókákat, régies kifejezéseket tanult a közönség. Néhány gyermeknek lehetősége adódott bekapcsolódni a mesébe és szereplővé válni. Óvodástól az 5. osztályosig, összesen 210 gyermek tanulta meg aznap a pityóka és a murkocska szó jelentését, s kifelé menet lepénylesőjével próbálgatta feleleveníteni az elhangzott mondókákat.

 

A következő programmal október 5-én 14.30 órakor várta a kicsit nagyobbakat a könyvtár. A 3. és 4. osztályosok mellett az érdeklődő második osztályosok vettek részt (51 fő) azon az író-olvasó találkozón, melynek meghívott vendége Máté Angi volt. Az írónő előző nap már Zalaegerszegen és környékén találkozott a gyerekekkel, s innen érkezett hozzánk. Ő szintén Erdélyből, Kolozsvárról származik, ott él és írja meséit, regényeit, melyek gyerekeknek, gyerekekről szólnak. Bemutatta a Volt egyszer egy... című könyvét, melynek 19 meséje közül a békáról szólót fel is olvasta. Elmesélte szegényes és szomorú gyermekkorát, melyről a Mamó című könyvet írta. Ezt mindenkinek ajánljuk, hiszen nem(csak) gyerekeknek szól. A gyerekek nagyon sokat kérdeztek tőle és ő minden kérdésre türelmesen, egyszerűen és nagyszerűen válaszolt. A találkozó végén mindenkinek egy dedikált könyvjelzőt ajándékozott, s az esti órákban utazott vissza Kolozsvárra.

Ebben a hónapban alsó tagozatos diákjaink a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Házba mentek színházi előadásra. A Kukamese című darabot tekintették meg. Könyvtárosunk, Horváth Zita a színházlátogatás előtt felkészítő foglalkozást tartott, melyre mind a négy alsó tagozatos osztályunk bejelentkezett. Megbeszélték a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, a mű szereplőit, a színházi viselkedés szabályait. Végül a gyerekek csoportokban totót töltöttek ki.

Horváthné Nagy Elvira

 
Német nyelven a világban - Rendhagyó óra a Batthyány Lajos Gimnáziumban

Rendhagyó órán vett részt a 9. évfolyam haladó németes csoportja az iskola könyvtárában 2011. október 19-én. A gyerekek háromfős csapatokban dolgoztak.

A foglalkozás célja az volt, hogy a tanulókat megismertessük az önálló ismeretszerzés örömével, azokkal a lehetőségekkel és eszközökkel, amelyekkel az iskolai könyvtár tudja segíteni őket ebben.

 • A feladatok megoldása során kézikönyveket használtak .
 • Kerestek könyvtárunk online katalógusában, amely iskolánk honlapjáról érhető el.
 • Szót ejtettünk a hivatkozás szabályairól.
 • TOTO formájában kapott kérdések megválaszolásával bizonyíthatták jártasságukat az internetes információ keresés terén. A feladványok a német nyelvre, illetve német nyelvterület országaira vonatkozó tudnivalókra tértek ki.
 • Kézbe vették kézikönyvtárunk német nyelvhez kapcsolódó anyagát – kétnyelvű, egynyelvű különböző nagyságú szókincset felölelő német szótárakat, idióma gyűjteményeket.
 • Puzzle helyes kirakásával megkapták egy olyan ország nemzeti zászlóját, melynek hivatalos nyelve a német.
 • A kölcsönzői részben tájékozódtak, ismerkedtek a témával kapcsolatos irodalommal.

 

Zárásaként megbeszéltük a kitűzött feladatok megoldását. Ügyesen, eredményesen dolgoztak a tanulók. A foglalkozás jó hangulatban zajlott, amely során sok érdekes, új információval gazdagodtak a gyerekek, miközben élvezhették a csapatban végzett munka örömét és előnyeit.

Horváth Éva
könyvtáros 

 
A kis herceg című meseregény feldolgozása – könyvtári foglalkozás

A Zalalövői Általános Iskola Könyvtárában2011. október 17-én tartottuk az Olvasókuckó első foglalkozását. Célunk, hogy az Olvasókuckó keretében egy-egy ifjúsági vagy gyermekkönyvvel ismertessük meg diákjainkat. Első alkalommal ez a könyv Saint-Exupéry: A kis herceg című meseregénye lett. A délutáni foglalkozáson 22 tanuló vett részt.

Megismerkedtünk a történet szereplőivel, értelmezni próbáltuk az író fontosabb gondolatait, a regény főbb kérdéseit. A gyerekekkel közösen dramatizáltuk a történet egy-egy jelenetét. A foglalkozást zenei és video-részletek színesítették, illetve több részletet is felolvastam a regényből. A foglalkozás végén játékos feladatok segítségével győződtem meg arról, hogy mennyire sikerült megismerniük a diákoknak a regény cselekményét. Befejezésül egy önismereti tesztet is kitöltöttek a tanulók, mely a történet állatszereplőire asszociálva a következő kérdésre kereste a választ: bárány, kígyó vagy róka vagy?

A gyerekek jól érezték magukat, s a foglalkozás végén már azt kérdezgették, mikor lesz a következő Olvasókuckó?

 

Nagyné Bakler Hajnalka
könyvtáros        

 
Könyvtár-mesevár

Könyvtári vetélkedő a Béke Ligeti Általános Iskolában

2011. október 10-én délután a Béke Ligeti Általános Iskola Speciális Szakiskola és EGYMI napközis tanulói könyvtári vetélkedőn vettek részt „Könyvtár – mesevár” címmel. A 3-4-5. osztályos tanulók vegyes csapatokban mérték össze tudásukat.
A feladatok a gyerekek tudásszintjének, érdeklődésének megfelelően, – rejtvények, fejtörők formájában – kérték számon könyvtárhasználati ismereteiket, a mesékről tanultakat. A tanulók játékos formában fejlesztették olvasási-, helyesírási- és kommunikációs képességeiket.

 

A vetélkedő győzteseit a „Könyvtári szolgáltatások fejlesztése Zalában” projekt anyagi támogatásával tudtuk jutalmazni.

Hajas Anikó 
könyvtáros 

 
Népmese napja 2011 - Zalakaros

A magyar népmese napjáról minden évben megemlékezést tartunk iskolánkban. A programokat az idei tanévben is a könyvtár szervezte meg. Már szeptember első hetében rajzpályázatot hirdettünk az iskola tanulóinak és az óvodásoknak. Arra kértük őket, hogy készítsenek egy számukra kedves magyar népmeséről illusztrációt tetszőleges technikával. Nagy örömünkre, szeptember 23-ra több, mint száz rajz érkezett a könyvtárba. Számunkra megnyugtató érzés volt, hogy a mai gyerekek milyen sok népmesét ismernek, olvasnak vagy hallgatnak. Az eredményhirdetésre a magyar népmese napján, szeptember 30-án került sor az iskola aulájában, ahol a legszebb pályamunkákból készült kiállítást is megnyitottuk. Összesen 20 diáknak adtuk át itt a díjat. Az óvodásokhoz a könyvtárosok személyesen mentek át és a 6 díjazott kis óvodásnak a saját csoportjában egy magyar népmese felolvasásával együtt adták át a jutalmukat.


 

Horváthné Nagy Elvira

 
„Csak az ember olvas” – kiállítás a pedagógiai szakkönyvtárban

Olvasmányélmények megörökítésére tavaly októberben megjelentetett felhívásunk utolsó beadási határideje szeptember 15-én lejárt. Közel 70 szebbnél-szebb alkotást, krétarajzokat és kerámiákat is kaptunk a megye közoktatási intézményeiben tanulóktól. A könyvajánlásokhoz ez alkalommal is érdekes témákat választottak a diákok. Az első helyezettek személyes hangú olvasmányajánlókat készítettek, amelyek felkeltik a társaik érdeklődését, hogy kézbe vegyék az ajánlott műveket. A beküldött alkotásokból szeptember 30-án „Csak az ember olvas” címmel kiállítás nyílt a Dr. Kovács Lajos Pedagógiai Szakkönyvtárban.

 
 
 

A Kedvenc olvasmányom pályázat 3. fordulójának díjazottjai

Helyezés Név Évfolyam Alkotás címe Iskola
1. Ódor Zsófia 11. Richelle Mead: Vámpírakadémia Kölcsey Ferenc Gimnázium, Zalaegerszeg
2. Gál Soma 12. Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére Vajda János Gimnázium, Keszthely
2. Horváth Fábián 6. A. Conan Doyle: Sherlock Holmes Félelem völgye és más elbeszélések Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium, Zalaegerszeg
3. Strausz Júlia 12. Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére Vajda János Gimnázium, Keszthely
3. Léhárt Linda 9. Stephenie Meyer: A burok; Szepes Mária: A vörös oroszlán Kölcsey Ferenc Gimnázium, Zalaegerszeg

 

Az olvasmányélmények rajzban 3. fordulójának díjazottjai

Helyezés Név Évfolyam Alkotás címe Iskola
1-4. osztály
1. Nagy Benjámin 3. Királylány születik Eötvös József Székhelyiskola, Zalaegerszeg
1. Szalabán Hédi 2. Bóbita és Fenyvecske Zrínyi Miklós és Bolyai János Általános Iskola, Nagykanizsa
2. Lennert Tamara 4. Maja, a méhecske Móra Ferenc Általános Iskola, Óvoda, AMI és Könyvtár, Zalakaros
2. Tóth Natália 3. Királylány születik Eötvös József Székhelyiskola, Zalaegerszeg
3. Koltai Luca 3. Királylány születik Eötvös József Székhelyiskola, Zalaegerszeg
3. Schneider Anna 3. Szökés a szigetre Eötvös József Székhelyiskola, Zalaegerszeg
különdíj Doszpoth Patrik 3. Királylány születik Eötvös József Székhelyiskola, Zalaegerszeg
különdíj Szekér Ticián 3. Királylány születik Eötvös József Székhelyiskola, Zalaegerszeg
különdíj Báger Klaudia, Novák Liza 3. Barátnők Eötvös József Székhelyiskola, Zalaegerszeg
5-8. osztály
1. Horváth Alexandra, Horváth Aliz, Végh Viktória, Bartalovics Petra 7. Segítség, ember! Móra Ferenc Általános Iskola, Óvoda, AMI és Könyvtár, Zalakaros
1. Borda Anita 8. Simon István: Mirza Móra Ferenc Általános Iskola, Óvoda, AMI és Könyvtár, Zalakaros
2. Mikola Szilvia 8. Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc Általános Iskola, Óvoda, AMI és Könyvtár, Zalakaros
3. Bartalovics Petra 6. A medve és a szegény ember Móra Ferenc Általános Iskola, Óvoda, AMI és Könyvtár, Zalakaros

 

Köszönjük a beküldött alkotásokat, a díjazottaknak sok szeretettel gratulálunk!

Némethné Hajdu Márta  
projekt menedzser     

 
Mesehét az Andrássy Gyula Általános Iskola Könyvtárában

2011. szeptember 27-30.

Iskolánkban ebben a tanévben is megünnepeltük a Népmese napját, egyik legnagyobb mesegyűjtőnkre, Benedek Elekre emlékezve. Mesehét keretében elevenítettük fel a mesék bölcs világát, a mesemondás ősi művészetét, emlékeztünk meg mesemondóinkról, mesegyűjtőinkről, és a mesékbe szőtt bölcsesség máig érvényes üzeneteiről.
Az első osztályosoknak MEGLEPETÉS mesefoglalkozással kedveskedtünk. Sor került dia- és mesefilm vetítésre. Ismerkedhettek a gyerekek MESÉS játékokkal, weboldalakkal az interneten.

 

Már hagyomány, hogy a nagyok, azaz a 7-8. osztályos „Mesevándorok” mesélnek délelőtt az osztályoknak, illetve nagyszülők, szülők is mondanak egy-egy szép népmesét.
Volt rejtvényfejtés kicsiknek és nagyoknak. Ezekben a napokban a mesék körül forgott a világ. Mesélt mindenki! Mondtuk, hallgattuk, olvastuk, játszottuk, éltük a mesét! Megkértük a szülőket, hogy otthon is tegyék ezt. Hiszen a meséink megszólaltatják a múlt és jelen bölcsességét, a csodák nevetéssel, bátorsággal és erővel töltenek el bennünket.
A rendezvény lehetőséget teremtett arra, hogy a mesék által közelebb kerüljünk egymáshoz, hogy gazdagodhassunk tudással, egészséggel és csodatevő örömmel!

Varga Ferencné   
könyvtáros     

 
Könyvtárbemutató, kézműves foglalkozás és népmese vetélkedő Zalakaroson

Könyvtárbemutató foglalkozás

2011. szeptember 13-án iskolánk 25 kis elsőse jött el tanító nénijével a könyvtárba, hogy megismerkedjen a könyvtárosokkal, a könyvtár helyiségeivel, a kölcsönzéssel. Páran közülük már ismerősként jöttek, hiszen szüleikkel már jártak nálunk, mert már óvodás korukban beiratkoztak és többször kölcsönöztek is könyveket. Ők büszkén mutatták meg társaiknak, hogy merre vannak azok a könyvek, melyek egy kis elsős számára érdekesek és hasznosak lehetnek. Horváth Zita könyvtáros elmondta nekik, hogy miként lehetnek könyvtárunk tagjai, mennyi könyvet vihetnek, hogyan történik a kölcsönzés, miért kell vigyázni a hazavitt könyvekre és hogyan kell visszahozni azokat. A gyerekek el is játszottak egy-egy ilyen szituációt. Jutalmul egy szép mesét hallgathattak meg a könyvtárostól. Többen még aznap délután vagy azon a héten visszajöttek anyukájukkal, hogy ők is könyvtárunk tagjai lehessenek. Reményeink szerint október elejére már az idei tanév zalakarosi első osztálya teljes létszámában tagja lesz könyvtárunknak.


Baglyos ceruzatartó készítése

Kézműves foglalkozásra invitáltuk iskolánk alsó tagozatos diákjait szeptember 14-én délután. Gondoltuk, hogy a szeptemberi iskolakezdés miatt jól jöhet egy ceruzatartó az íróasztalra. Papírhengerből készítettük el a baglyocska testét és színes papírból vágtunk rá fülecskét, csőrt, szemeket, szárnyakat és karmokat. Végül ráragasztottuk egy kerek zöld kartonra és már kész is lett a ceruzatartó. Szándékosan választottuk mintának a baglyocskát, hiszen nagyon jól illett a könyvtári környezetbe ez a kedves madárka, mint a tudás jelképe. Tizenöten jöttek el erre a foglalkozásra és készítették el maguknak papírból a bölcs madarat.


Népmese vetélkedő 6 próbával

Horváth Zita könyvtáros hatpróbás vetélkedőre hívta meg a 3. osztályosokat. A vetélkedő ötletét Nagyné Bakler Hajnalka: Kalandozás Meseországban mesevetélkedője adta. A vetélkedő leírását a Dr. Kovács Lajos Pedagógiai Szakkönyvtár honlapjáról (konyvtar.zalai-oktatas.hu), az oktatási segédanyagok menüpont alatt, a TÁMOP 3.2.4-08/1-2009-0025 „Könyvtári szolgáltatások fejlesztése Zalában” pályázatnak köszönhetően bárki elérheti és felhasználhatja. Így talált rá iskolánk könyvtárosa is, és saját ötletét is beleépítve rendezte meg a vetélkedőt. Nálunk a mesebeli hétpróbából hatot sikerült megvalósítani a csapatoknak. Volt hétmérföldes csizmában lépés, Illyés Gyula: 77 magyar népmese című mesegyűjteményének megkeresése a könyvtár polcain, mesefelismerés, apróhirdetés, szerencsejáték és hibás mesei kifejezések javítása is. Az összesen 17 vándorból álló csapatok kellemesen elfáradtak a próbák végére, és jutalmul nem a fele királyságot és a királylány kezét, hanem Zita néni által készített ajándékot kaptak.

 
 

Horváthné Nagy Elvira
könyvtáros      

 
Találkozás Jankovics Marcellel

Érdekes emberek a pedagógiai szakkönyvtárban

Előadásra és beszélgetésre hívtuk Jankovics Marcell filmrendezőt (grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, író, politikus, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke), aki 2011. szeptember 15-én 14 órakor volt a vendégünk.
Felkérésünk szerint beszélt a művei születéséről, saját személyéről – az alkotóról, mi motiválta az alkotásra, miért ezeket a témákat választotta és miért ezekkel a módszerekkel, ilyen megjelenéssel hozta létre.
Jankovics Marcell személyes hangú, saját emberré formálódását meghatározó történésekkel kezdte, hiszen a művész saját szellemi szűrőjén keresztül szemléli a körülötte lévő dolgokat, döntéseit ezek irányítják. Rajzkészséggel megáldott gyermekként már hat éves korában „freskókat” festett a lakásuk közös udvarán húzódó falfelületekre és Rákosi fejeket pingált a reggeli lágy tojásokra, hogy élvezetesebbé tegye azok feltörését a család számára.
Zalai kötődése is van: Jankovics Mihály nevezetű elődje 1599-ben itt kapott nemességet a török elleni vitézségéért.

 

Nevetve vallotta be, hogy témaválasztásában jórészt ambíciók döntöttek, jó időben volt jó helyen, s amikor megkérdezték, akarod-e megcsinálni, vállalta. Például a János vitézt, ami aztán 21 hónap alatt készült el az első perctől a végső simításokig. Vendégünk úgy gondolta, hogy a János vitéz egy ízig-vérig magyar mű, a magyar kultúrában gyökeredzik, a magyarok értik igazán, ezért aztán meglepődött Pekingi tartózkodása alatt, hogy Kínában több millióan látták. Nem hiába rokonaink!

A Magyar népmesék sorozat is megrendelésre készült, s milyen szerencse, hogy megszületett, hiszen mi magunknak, gyerekeinknek és unokáinknak is igazi szívhez szóló magyar mesét közvetít szemet gyönyörködtető, a néphagyományban gyökerező képekkel.

A Pannónia Filmstúdióban nem csupán rajzfilmek születtek, hanem jó terep volt a tanulásra és az együttműködésre is. Az alkotók figyelték egymás munkáját, bábáskodtak a fiatalok fölött, segítették egymást. Nagy rendezőneveket említ, nekünk rajzfilm-történelem: Dargay Attila, Gémes József, Nepp József, Foky Otó, Ternovszky Béla és így tovább. Róluk beszélve tisztelet és nosztalgia érződik az előadó hangjában.
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöki székébe kerülve már a kultúra fogalom meghatározásával gondjai voltak, felfogásában a kultúra az élet maga. A kultúra szó összefoglaló fogalom, amely felöleli életünk minden mozzanatát, miközben leginkább a művészetek szinonimájaként használatos manapság. Nem releváns a kultúra mellérendelése az oktatásnak, tudománynak, és így tovább, mert mind a kultúránk része, ahogy a higiénia és a népdal is! Sőt, tragikus, hogy a kultúra átkerül napjainkban a szórakoztatás kategóriába, miközben a szórakozásnak belőle kellene fakadnia.

Végül a további céljairól szólva a legfrissebb alkotása (Az ember tragédiája) íróját, Madách Imrét idézte: A cél halál, az élet küzdelem, S az ember célja e küzdés maga. Tehát további munkákban és tennivalókban gondolkodik, de elsődlegesen befejezi a már elkezdett műveit.

Vendégünk sokoldalú és tehetséges ember, amihez hozzányúlt, ott valami értékeset alkotott, bizonyítja ezt rajzfilmjei sora és az általa írt könyvek, amelyek alapműként vannak jelen a könyvtárakban.
Úgy gondolom, hogy sokunk nevében mondhatom, szellemi élmény volt ez a csütörtök délután, amikor Jankovics Marcellt hallgathattuk.

Egy szűkített bibliográfia legfontosabb alkotásaiból teljességre törekvés nélkül:

Filmek:

 • Ének a csodaszarvasról (2002)
 • Mondák a magyar történelemből (1986)
 • Fehérlófia (1982)
 • Kacor király (1978)
 • Magyar népmesék (sorozat) (1977)
 • Küzdők (1977)
 • Sisyphus (1975)
 • János vitéz (1973)
 • Hídavatás (1969)
 • Tendenciar (1967)
 • Gusztáv, a társas lény (1965)
 • Jónás és a cet (1963)
   

Könyvek

 • Jelkép-kalendárium (1988)
 • A fa mitológiája (1991)
 • Ahol a madár se jár (1996)
 • A Nap könyve (1996)
 • Mély a múltnak kútja (1998)
 • A szarvas könyve (2004)
 • Csillagok között fényességes csillag (2006)
 • Lékiratok I-II. (2007)
 • 3+1 A négy évszak szimbolikája (2008)

Könyvek társszerzőkkel:

 • Jelképtár (1990)
 • Csodakút (1994)
 • Égforgató csodagyűrű (Mirtse Zsuzsa Égforgató csodagyűrű c. mesekönyvének illusztrálása) (Méry Ratio Kiadó, 2004)
 • A lőcsei Szent Jakab templom szárnyasoltárai (Méry Gábor-Jankovics Marcell díszalbuma) (2007)
 • Lovagkór (Mirtse Zsuzsa Lovagkór című könyvét tusrajzokkal illusztrálta. A kötet a Méry Ratio kiadó gondozásában jelent meg.) (2007)

Főbb díjai:

 • Oscar-díjra jelölés (Sisyphus c. film; 1975)
 • Balázs Béla-díj (1974)
 • Arany Pálma díj a Küzdők c. filmjéért (1977)
 • Kossuth-díj (1978)
 • Ifjúsági Díj (1982)
 • Érdemes Művész (1984)
 • Minden idők legjobb rajzfilmje díja (Los Angeles) a Fehérlófia c. filmjéért (1984)
 • Életfa-díj (1988)
 • A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (1998)
 • Prima Primissima díj (2007)

 

Bedő Sándorné könyvtáros

 
Mesetábor Murakeresztúron és Kotoribán

2011. június 27. – július 1.


Táborunkban báboztunk, dramatizáltunk, mesét írunk, festettünk, mázoltunk, rajzoltunk, ékszert készítettünk. Sok mese, dal, játéktanulás mellett kézműves foglalkozásokkal vártuk a 8-14 éves gyerekeket. A programok megvalósításában segítségünkre voltak a Zrínyi Miklós ÁMK pedagógusai.

 

Egyszer volt, hol nem volt…

Délelőtt : Megérkezés a kacsalábon forgó kastélyba, ismerkedés az előttünk álló hét próbáival és a kapcsolódó szabályokkal. Meghallgattuk, ki milyen mesével érkezett. (Előzőleg arra kértük a gyerekeket, hogy hozzanak magukkal egy olvasott vagy hallott népmesét, az emlékezet által megőrzött legendát vagy mondát. Ha nincs, a kiadott mesetípusok közül válasszanak ki egyet, s olyan mesét mondjanak.)
Délután: Népi játékaink. A játékban, akárcsak a népmesékben, a szereplőknek csak igazságos küzdelem árán sikerül kivívniuk az elsőbbséget, a győzelmet. A feladat: mese illusztráció és plakátkészítés egy kiválasztott meséhez.

 

Tündérmese

Délelőtt: Mese feldolgozás. Beszélgettünk és játszottunk a tündérmesékkel, feldolgozzuk ezt a csoportot.
Délután: A gyerekek megismerhették az akkori öltözködési szokásokat, s a saját fantáziájukat megmozgatva rajzolhattak, tervezhettek maguk is. Nagyon érdekes dolgok születtek. Majd csoportokra oszlottunk és eljátszottunk a már ismert tündérmesékből részletet, és a többieknek ki kellett találnia, melyik mesére gondolunk. Közben sárkányokat készítettünk pomponból. A gyerekek nagyon élvezték, így gyorsan eltelt az idő.

 

Hősmesék

Délelőtt: látogatást tettünk a horvátországi Kotoriba könyvtárába, ahol játszottunk, rajzoltunk és mesét olvastunk.
Délután: A mai feladat mesedramatizálás. Vassné Boa Gabriella pedagógus egyengeti a gyerekek útját: hősmesét dramatizáltunk. Nagyon élvezték a feladatokat.
Küzdelem a fele királyságért. A hősmeséknél a hős előre tudja, mi fog vele történni. A gyerekek is előre megkapták a feladatukat: milyen hőstettet is kell végrehajtaniuk, hogy elnyerhessék a méltó jutalmukat: a jól megérdemelt uzsonnájukat s a fele királyságot, mely a tábor végére teljes királysággá lesz. A feladat: bábokat készítettünk és eljátszottuk az általunk kitalált meséket.

 

Állatmesék

Délelőtt: A beszélő állatok és az emberi tulajdonságok. Ezekben a mesetípusokban előforduló állatok 1-1 embert, emberi tulajdonságokat képviselnek, jelenítenek meg. Milyen erkölcsi tanulságokat fedezhetünk fel bennük? A foglalkozást Molnár Józsefné pedagógus vezette.
Délután: Az állatok eredete és a növények keletkezése. Beszélgetés a gyerekekkel a népmeséinkben gyakran szereplő állatokról: ló, szamár, bivaly, kutya, macska, egér, nyúl, madarak; és növényekről: fák, bokrok, búzakalász, szőlő, gomba, bab, virágok. Papírvirág készítés és origami hajtogatás, festés, rajzolás. kedvenc virágom, kedvenc állatom. Milyen állat lennék, ha egy tündér elvarázsolna? Eljátszottuk, ki milyen állat szeretne lenni, és a többieknek pedig ki kellett találnia, milyen állatot választottunk?

 

Régen volt, hogy is volt…

Délelőtt: Mátyás király mesék - a novellamesék egyik legismertebb típusát alkotják a Mátyás királyról szóló történetek. Spirk Erzsébet (murakeresztúri könyvtárvezető) útmutatásával került játékos formában feldolgozásra ez a téma.
Délután: Vendégünk volt a Rozmaring asszonykórus, akik saját gyerekkorukról meséltek nekünk; hogy volt az ő idejükben, mivel játszottak, milyen feladataik voltak?
Megköszönve látogatásukat, egy - a gyerekek által kitalált és eljátszott - bábelőadással örvendeztettük meg a kórust.

 

Itt a mese vége, fuss el véle!

Vidám táborzárás és értékelés. Persze a tábor végén mindenki jutalmat kapott.
Az öt nap során játékos formában dolgozzuk fel a témákat, hiszen:

 • A játék a cselekvés gyönyöre. A játék a jellem kovácsa.
 • A játék a nyelvi folyamatosság láncszeme.
 • A játék az anyanyelv és a hazaszeretet hajszálgyökere.
 • A játék a békéért vívott harc legszelídebb fegyvere.
 • A játék a béke aranypillére.

                                 

Spirk Erzsébet

 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

6 / 12 oldal

Nyitva tartás

 Hétfő  1300-1600 
 Kedd  1300-1600 
 Szerda  1300-1600 
 Csütörtök  -
 Péntek  1000-1300 


Zalaegerszeg, Deák F. tér 6.
(Deák Ferenc Megyei Könyvtár - emelet)

Telefon: +3630/848-7708

 

Folyóirat katalógus (ZMÖPI)

Hasznos helyek az információkereséshez